Web designer vs Web developer

Која е улогата на програмерите?

Програмери дизајнираат, развиваат и тестираат софтвер и го апдејтираат софтверот да се придржуваат кон најдобрите практики во перформансите, сигурноста и безбедноста. Компјутерските програмери можат да работат во развој на мобилни апликации, кодирање видео игри, веб-страници за програмирање и многу повеќе.Компјутерските програмери исто така ќе ја искористат својата експертиза за да обезбедат дека софтверот е развиен во согласност со стандардите во индустријата и најдобрите практики во перформансите, сигурноста и безбедноста.
Покрај користење на вештини за кодирање за создавање игри, компјутерски програмери можат да ја користат својата експертиза за развој на веб-страници. Веб-девелоперите се одговорни за целокупниот изглед и функционалност на страниците што ги посетуваат луѓето, го надгледуваат дизајнот, како и техничките елементи, вклучувајќи ја брзината и колку сообраќај може да се справи со страницата.

Која е улогата на веб-дизајнерот?

Веб-дизајн е релативно нова индустрија, особено се здобива со популарност во 21век, бидејќи станаа главен дел од животот на многу луѓе. Дигиталните медиуми претходно не биле “дизајнирани” односно не му било посветено специјално внимание на распоредот. Веб дизајнерот е одговорен за создавање на атрактивни веб-страници.
Веб дизајнерот треба да биде креативен и технички наклонет, да ги користи сите свои атрибути за да изгради или да редизајнира веб-страници. Исто така треба да знае што е потребно за да се направи веб-страница која ќе биде функционална и лесна за употреба, но во исто време да ја направи естетски привлечна за корисникот.
Веб дизајнерите користат HTML, CSS, Adobe Dreamweaver, Adobe Fireworks или платформи како WordPress за да креираат една веб страна.

Разликата помеѓу Web Design и Web Development

Термините упатуваат на две фундаментално различни аспекти на процесот на градење на веб-страницата за кои се потребни две уникатни збирки на вештини.
Но поради нивната блискост,доаѓа до поклопување на одредени вештини. За подобра комуникација најдобро е дизајнерот да има основни познавања од “front-end” – development и
исто така веб девелоперот да има познавања од дизајн процесот.

Веб дизајнерите се одговорни за креирање визуелниот изглед на веб-страната, дел од алатките кои ги користат се
Photoshop, Coreldraw, Frontpage, Dreamweaver за да го креираат изгледот и другите визуелни елементи на веб-страницата.

-Веб девелоперите, од друга страна, сe програмери кои развиваат www(world wide web) веб апликации. Задолжени се за развивањето на “back-end” делот нa веб страните и апликациите
Некои од програмерските јазици кои се користат се HTML/CSS, C#, Laravel and PHP итн.

Иако има поединци кои можат да ги сторат и двете,
многу компании имаат посветени дизајнери кои го креираат изгледот на веб-страницата и потоа ги предаваат дизајнерските датотеки на програмер кој ја комплетира фазата на развој.

Web-Designer-or-Developer