Што е значи Front End developer?

Ќе пробаме да ги разјасниме и разделиме различните типови на веб развој, засега да се фокусираме на Front End developer. Да ги сумираме, front end програмерите користат повеќе програмски јазици, како HTML, CSS и JavaScript за да го креираат приказот на веб страните кој го гледаат крајните корисници . Тие се оние кои дизајнот го преточуваат во динамична и интерактивна веб-страница.

Ако барате да влезете во технологија, развојот на предниот дел е и исправен и разноврсен начин да стигнете таму. Потребни се познавања на неколку технологии за да имате специфична основа на вештини што ќе ве направат привлечни за работодавците и доволно широка основа за да ви овозможи да најдете можност за вработување што одговара за вас. Верувајте, никогаш нема да има пад на побарувачка за Front End developer-и во различни работни места и средини.

За некои од вас, оваа краток вовед може да биде доволна за да започнете со сопствената кодирачка одисеја.

Ги скениравме тековните списоци со работни места за Front End програмерите, и тој ни покажува дека има јасен и заеднички список на вештини што ги бараат работодавците.

Сите ги побаруваат претходно споменатите HTML, CSS и Javascript во нивната листа на квалификации. Можеби веќе сте го сфатиле тој дел. Но, постојат неколку помалку познати поими кои лебдат наоколу и во списоците. Контрола на верзијата? Платформи за преработка? Рамки?( Version control? Preprocessing platforms? Frameworks?)

Сите овие термини ќе станат супер познати за вас кога ќе започнете да учите технолошки вештини на нашиот курс, но за да ве олесниме, еве еден сварлив список (и опис!) на Основни вештини што му требаат на секој развивач од предната страна.

1. HTML / CSS
Овие два поима продолжуваат да се појавуваат. Има добра причина, сепак. Нема да најдете список со работни места за еден Front End програмер што не бара владеење на овие два јазика.

Но, ајде да направиме чекор назад и да погледнеме што се HTML и CSS.

Јазикот за обележување на хипертекст (HTML) е стандардизиран јазик што се користи за создавање веб-страници. Јазик на обележување е вашиот начин на правење белешки во дигитален документ што може да се разликува од редовниот текст. Тоа е најосновниот градежен блок што ќе ви треба за развој на веб-страници.

CSS (Cascading Style Sheets) е јазикот што се користи за презентирање на документот што го создавате со HTML. Онаму каде што HTML е на прво место и создава основа за вашата страница, следува CSS и се користи за креирање на распоредот на страницата, бојата, фонтовите и… добро, стилот!
Едноставно кажано, без HTML / CSS, нема веб-развој.

2. ЈАВАСКРИПТ / РАБОТНИК
Друга ГЛАВНА алатка во полето со алатки за програмери од предната страна ќе биде JavaScript (JS). Каде што HTML е јазик за обележување, а CSS е јазик за стилови, ЈС е првиот јазик што го спомнав, а тоа е јазик за програмирање на логиката и динамичноста на страната. Која е разликата? Онаму каде HTML и CSS ја одредуваат презентацијата на страницата, JS ја одредува функцијата.

Во некои случаи, многу едноставна веб-страница или веб-страница е добра, но за ситуации каде што ви требаат интерактивни одлики – аудио и видео, игри, анимации на страници – ЈС е алатката што ќе ја користите за нивна имплементација.
Една кул работа што треба да се има предвид за JS е постоењето библиотеки како jQuery, колекција додатоци и екстензии што го прават побрз и полесен за користење на JS на вашата веб-страница. jQuery презема вообичаени задачи за кои се потребни повеќе линии на JS-код и ги компресира во формат што може да се изврши со една линија. Ова ќе биде голема помош кога кодирате со JS. Освен, се разбира, не сакате да заштедувате време. 😉

3. Рамки за CSS и JAVASCRIPT
Чекај, ние веќе ги покривме CSS и Javascript, нели?

Ние го сторивме тоа, но и двата јазици се толку голем дел од развојот на предната страна што многу други вештини што ќе ви требаат произлегуваат од нив.

Рамките на CSS и JavaScript се збирки на CSS или JS-датотеки кои прават еден куп работа за вас, обезбедувајќи заедничка функционалност (размислете за најавување на веб-страница или пребарување блог). Наместо да започнувате со ПРАЗЕН текстуален документ, започнувате со датотека со код во која веќе има многу одличен JS.

Рамките имаат свои јаки и слаби страни – нели сите ние! – и важно е да се избере најдобрата рамка за видот на веб-страницата што ја градите. На пример, некои рамки на JS се одлични за градење сложени кориснички интерфејси, додека други се одлични во прикажувањето на целата содржина на вашата страница.

За да ги направите работите уште позабавни, можете да користите рамки заедно. Вообичаено е да се комбинира Bootstrap со друга рамка JavaScript како AngularJS. Содржината е управувана од Angular, а изгледот и чувството се прикажани со Bootstrap (со посеан CSS исто така).

Бидејќи ќе користите CSS и JS цело време во вашиот веб-развој и бидејќи многу проекти започнуваат со слични елементи на стилот и кодот, познавањето на овие рамки е од клучно значење за да бидете ефикасен развивач.

front-end news