И во агенција и на берза!

Малиот Kia автомобилски застапник Putzlacher ја стави својата дигитална стратегија на тест. Последица: откажување од реномирани веб-провајдери и промена на нови провајдери. Бизнисот не го стори тоа по сопствено убедување.

Во одреден момент минатата година, Свентана Putzlacher се сеќава: Застапништвото на Kia, кое го води заедно со нејзиниот партнер Марија, плати околу 1.000 евра месечно, само за реклама на веб страната во голема онлајн компанија за возила. Тоа беше премногу за менаџерот. Затоа одлучи да направи тешка одлука. Пресече: се оддели од веб агенцијата и го раскина договорот.
Дали тоа му наштети на фирмата? Не, вели Свентана Putzlacher. Со нова веб-страница и покрај целосното откажување од берзата бројките од продажбата се стабилни. Според сопствените проценки, компанијата сега заштедува околу 10.000 евра годишно.И онлајн корисниците остануваат на веб-страницата на компанијата двојно подолго, отколку порано.
Онлајн бизнис во фокус
Автосалонот Putzlacher е компанија од десет лица во Баден-Виртемберг Magstadt во близина на Stuttgart. На годишно ниво, компанијата продава меѓу 400 и 500 нови и користени автомобили. Автосалоните веќе долго време придаваат голема важност на онлајн работењето.
Во 2016 година, таа беше една од врвните компании во
Награда за интернет-продажба од “kfz-betrieb”. Како Autohaus Putzlacher го промени своето онлајн присуство?, а да не го загрози неговиот успех во продажбата?

Со новата, технолошки напредна Веб-страница посветена и се на едно место.

Операциите помагаат да се подобри достапноста на пребарувачот.

Секако и со решавање, со клуч на рака од провајдерот Modix. Тука, просечниот посетител сега останува три минути, а претходно минута и пол. Успехот е поголем и со постојниот софтвер за управување со возило Autoact, со договор со онлајн пазарот на возила Mobile.de со кој беше поврзан, компанијата пронајде алтернатива:

 

 

Автомобилската куќа Путцлахер сега се префрли со Carix – по прифатлива цена – без ограничувања на берзите. Цената на рекламите на пазарот им прават заштеда на  автосалоните во целост.

Користејќи алтернативно решение, автосалонот се префрли на Веб-агенцијата Kimicom со седиште во близина на Böblingen.

Работата со овој давател на услуги, погоди неколку птици со еден камен: тој не го донесе само Carix. Пред сè, оваа агенција ја создаде новата Веб-страница – а покрај тоа и апликација за паметни телефони за оперативните системи Android и iOS, која ја содржи содржината на страницата и дополнителни содржини. Дека корисниците сега остануваат многу подолго на Веб-страницата на автосалонот, Светлана Putzlacher се враќа на централната идеја што ја има компанијата со онлајн присуство, а тоа е: “Ние сакаме да доставиме сè на нашите корисници онлајн од еден извор. Тоа создава доверба. ”

Важните делови од оваа водечка идеја веќе се имплементирани денес: покрај стандардните елементи кои се современи и други како  пребарување на половни автомобили и презентација  на промотивни понуди, нов автомобилски конфигуратор, вклучено складирање во куповна кошничка, што овозможува маркетинг по малопродажна цена.

Водењето на Carix и управувањето со купувачите е потполно ново.

Сеуште се чека на нешто

Сопствен финансиски калкулатор и резервации за закажување со врска со календарот на работилницата се следните проекти. Светлана Putzlacher со нетрпение го очекува спроведувањето: “Ние се уште не сме готови.”
Иако компанијата сега го најде вистинскиот партнер со Kimicom, тоа значеше барајте сила за поголема продажба. Во работата имаше голем број агенции кои ги презентираа предлозите.
Конечно, онлајн компетентноста која и беше потребна на Светлана Putzalcher беше суштински дел од изборот низ текот на годините. Како и во многу други мали бизниси, исто така, ова се применува и во автосалонот Putzlacher:

Онлајн бизнис е главен приоритет. Светлана Putzlacher веќе долго време се грижи за присуството на компанијата на интернет. Како резултат на тоа, таа се здоби со широко познавање во веб-дизајнот, во пребарувачкиот маркетинг и Веб-аналитиката. Од гледна точка на ко-управителот Марија Путлахер, ова се покажа дека ваков вид на посредовање се исплатеше: “Знаењето од позаднината ни даде можност да ги поткрепиме понудите на
Агенцијата, за нашата компанија”.
Резултатот е еквивалентен со Вашата он-лине застапеност, скроена само за Вас.

MARTIN ACHTER-kfz-betrie-

KFZ-Betrieb